tiistai 5. marraskuuta 2013

Tatuoinnin poisto Vol.1!

Hellurei,

Note to self: Jos olet nelikymppinen elämää nähnyt perheenäiti, niin menetkö laittamaan vanhan kulahtaeen tribaalitatuointisi päälle kolme kertaa isomman kuvan? Vastaus: Et. 
Menenkö minä? Vastaus: Totta kai! Mikä idiootti! Mutta puolustuksekseni luettakoon kohdat A ja B. A: Minua pyydettiin tv-ohjelmaan, joten sain tatuoinnin lähestulkoon ilmaiseksi. Ajattelin myös, että se kokemuksena olisi kiva ja avartava plus tunsn tatuoijan entuudestaan. B: Luulin oikeasti, että kulahtaneesta tribaalista tulee kaunis perhoskuvio, joka ratkaisee kaikki ongelmani ja neljänkympin kriiseilyni. Totuus oli tietenkin toinen. Vaikka helmikuussa kuvattu ja toukokuussa näytetty osuuteni HelsINK- ohjelmassa näyttikin kavereiden ja tuttujen silmissä onnistuneelta, voin kertoa, että kulissien takana koin paljon pahaa mieltä. Syy: Tatuointini värit levisivät ja muutenkin suureen kuvaan oli vaikea tottua. Tiedän, että itse sen halusin ja sovimme tatuoijan kanssa detaljit. Tosin vasta ennen ohjelmaa, eli noin puoli tuntia ennen kuvauksia näin mitä hän oli suunnitellut. En tajunnut, miten iso kuvasta käsivarressani tulee ja olenkin hävennyt ja peitellyt sitä koko kevään, kesän ja syksyn. Kuulemma värierä oli viallinen...  Päätin nyt joka tapauksessa, että NO MORE TATTOOS FOR ME ja aloitin kuusi viikkoa sitten pitkän ja tuskallisen operaation kohti kuvatonta kättä. 
Lähtötilanne heinäkuussa.
Ensimmäisen laserointikerran jälkeen iho oli vesirakkuloilla. Operaatio kesti puolisen tuntia puudutuksineen ja sattui niin pirusti, voin kertoa. Kipu oli kuin olisit saanut kivuliaita sähköiskuja ihoosi jatkuvalla syötöllä. Mutta kipuun turtuu ja kyllä sen kestää. Olenhan tatuoinnin ottanut ja hei, jopa synnyttänytkin! Sattuuko se enemmän kuin tatuoinnin otto? No, erilaista kipua, mutta aika samoihin mielestäni menee. Ensimmäisestä kerrasta on nyt kuusi viikkoa, mikä on suositusväli laseroinneille. Koska olemme lähdössä Thaimaahan ensi maanantaina, niin en ehdi käydä ennen sitä toista kertaa, sillä muuten en voisi olla auringossa ja uimavedestäkin voisi tulla tulehdus. Muistan myös suojata laseroidun alueen aina 50 suojakertoimella tai peitän sen. Tässä alla siis tilanne ekan laseroinnin jälkeen, kun iho on parantunut kunnolla, eli kuvat on otettu eilen. Laitan lisää kuvia, kun kuva taas vaalenee

Ennen vanhaan tatuointeja hakattiin syvemmin ihoon. Tänä päivänä tekniikka on muuttunut ja mustetta saadaan helpommin pois. Itselläni on tuon köynnöskuvan alla sellainen 16 vuotta vanha tribaali, että saa nähdä lähteekö.  Ja poistatan siis vain keskellä olevaa mustaa köynnöstä, en perhosia, ainakaan vielä. Niitä on kolme ja ne kuvastavat minua, miestäni ja tytärtäni, eli tärkeintä saavutustani, perhettä.


Laseroinnista syntyy ns.popcorn-efekti, jolloin laser alkaa hajottaa väripigmenttiä ja iho näyttää hetken aikaa tuolta.

Tässä vielä yleisiä ohjeita tatuoinnin poistoa harkitsevalle:

Mitä laseroinnissa tapahtuu?
Tatuoinnissa on pigmentti, johon laser-säde reagoi. Pigmentti hajoaa mikroskooppisen pieniin osiin, jotka pikku hiljaa poistuvat elimistöstä verenkierron ja aineenvaihdunnan kautta. Iho puudutetaan haluttaessa(suosittelen!) ja hoito kestää laitteesta riippuen 10-45 minuuttia.

Paljonko se maksaa?
Yksi hoitokerta maksaa tatuoinnin suuruudesta ja hoitopaikasta/laserin tehokkuudesta riippuen 150-450 euroa. Eli hintahaitari on suuri, eikä halvalla pääse. Jos valitsee halvemman vaihtoehdon, niin voi olla, että kyseisessä paikassa laser on tehottomampi ja hoitokertoja tarvitaan enemmän, jolloin lopputulos tulee silti yhtä kalliiksi tai kalliimmaksikin, kuin on halunnut.

Kuinka monta kertaa?
Hoitokertoja on todella vaikea arvioida ja se on jokaisen kohdalla yksilöllistä.  Mutta myös paikka, aineenvaihdunta, iho yms. vaikuttavat siihen kuinka paljon hoitoa tarvitaan. Jotkut selviävät parilla kerralla, toiset tarvitsevat 10. Hoitokertoihin vaikuttavat muun muassa tatuoinnin väri, värin laatu,tatuoinnin ikä sekä tatuoinnin paikka. Koko rumbaan menee helposti vuosi.

Sattuuko se?
Kyllä. Ennen toimenpidettä kannattaa iho suojata puudutusaineella, jota toimenpiteen tekijältä varmasti löytyy.

Jälkihoito:
Heti laseroinnin jälkeen tatuointi punottaa, saattaa vuotaa verta ja alue on turvonnut. Turvotus laskee kyllä melko pian. Itselläni meni reilu vuorokausi. Minulle nousi myös vesikelloja,mutta kaikille ei niitäkään tule. Rakkuloita EI sitten saa puhkaista, koska ne voivat aiheuttaa arpia. Hoidettua aluetta kannattaa rasvata ahkerasti, ihan kuten tatuoinnin otonkin jälkeen. Hyviä voiteita ovat lievien palovammojen hoitoon käytetty Aloe Vera, Bebanthen, tai Hirudoid forte, sillä se nopeuttaa pintaverenkiertoa. Myös runsas veden juonti, liikunta ja saunominen ovat hyväksi koska ne vilkastuttavat aineenvaihduntaa. Paranemisvaiheessa hoidettava alue saattaa kutista paljon, mutta raapimista kannattaa välttää. Jossain vaiheessa mustetta poistuu myös hilseilevän ihon mukana,  mutta raapiminen ei kannata, koska samalla saattaa repäistä ihosta palasia irti, jotka taas aiheuttavat niitä arpia.

Jääkö sitä arpea?
Ei. Arpea ei jää, sillä laser ei riko ihoa, pelkästään väripigmenttejä. Joillakin saattaa alueella huomata jonkin verran pigmenttimuutosta, mutta tämä on väliaikaista ja iho palautuu kyllä entiselleen.

Tässä linkkejä paikkoihin Helsingissä, joissa laserointeja tehdään:

Ps.Kannattaa googlailla ja käydä ilmaisissa konsultaatioissa, jotta löytää itselleen sopivimman vaihtoehdon. Itse kävin Eiran Sairaalassa ja olen ollut tosi tyytyväinen ainakin tuohon yhteen kertaan. Palataan asiaan siis kun palaan 6 viikon reissultani ja käyn seuraavan kerran hoidossa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos rehellisestä kirjoituksesta - on se hyvä, että olen saanut hillittyä itseni näistä tatskojen otoista, vaikka välillä on mieli tehnytkin; olen yrittänyt kuvitella miltä se tatska vielä nykyistäkin ryppyisemmässä ihossa näyttäisi;)
    Toivottavasti onnistuu tuo laserointi toivotulla tavalla!

    VastaaPoista
  2. Joo, kiitos, samaa toivon minäkin! Ja josei onnistu, niin onhan sitä elämässä vakavampiakin asioita kuin yksi tatuointi(vaikka se häiritsisikin). Pisteet sinulle järjen käytöstä! :)

    VastaaPoista